piatok 25. februára 2011

5 tukov, s ktorými by ste mali variť. Ale nemusíte.

Tu je zoznam preferovaných tukov - sú stabilné pri vysokých teplotách, a preto na varenie bezpečné.

GHEE
Ghee je prečistené maslo a je populárne v indickej kuchyni. Preto, že mliečne zložky boli odstránené, má veľmi nízky obsah laktózy a obsahuje takmer čistý tuk - prevažne saturovaný.

KOKOSOVÝ OLEJ
Spolu s ghee je kokosový olej jeden z najlepších na varenie - je takmer úplne saturovaný (nasýtený). V skutočnosti je kokosový olej viac, než 90% nasýtený. Hoci je to hotový čert pre naše takzvané medicínske autority, my vieme lepšie... K tomu, že je skvelým zdrojom paliva pre telo sa pridávajú aj ďalšie unikátne kvality. Ide o špeciálny typ saturovaného tuku nazývaného tryglicerid stredného reťazca (medium chain triglyceride MCT). Oproti ostatným tukom na strávenie MCT nie sú potrebné žlčové kyseliny. To znamená, že sa ľahko vstrebáva v hornej časti tenkého čreva. Kokosový olej je tiež zdrojom kyseliny laurovej, ktorá sa nachádza v materskom mlieku a má protiplesňové, antibakteriálne a antivirálne účinky.

BRAVČOVÁ MASŤ
Žiaden francúzsky šéfkuchár by nemohol existovať bez masti. Autor v článku používa pojem "leaf lard" - tuk získaný z tukovej zásoby v okolí obličiek a slabín ošípaných, ktorý je považovaný za najlepší druh masti s najmenej bravčovou chuťou. Preto je cenný na pečenie lístkového cesta, croissantov a iných ne-paleo dobrôt. Masť je neuveriteľne všestranná. Hodí sa napríklad na opraženie zeleniny. Na rozdiel od olivového oleja nie je zelenina opražená na masti premočená a mastná. Ostáva chrumkavá a takmer suchá s parádnou chuťou. Toto ľudí zväčša prekvapí, pretože si myslia, že masť je "mastná". Nie je to tak.

KAČACIA MASŤ
Ak ste nikdy neochutnali zemiaky vypražené v kačacej masti, potom ste nikdy nejedli pravé hranolky. Doslova. Európania totiž používali práve kačaciu masť na prípravu pôvodných hranoliek ešte pred nástupom priemyselne spracovaných olejov. Keď raz skúsite zemiaky, alebo inú zeleninu pripravenú v kačacej masti, presne budete vedieť prečo.

MASLO
Maslo má nižší bod zadymenia, než predchádzajúce tuky, takže je menej vhodné na varenie pri vysokých teplotách. Predsa len: je to úžasný tuk pre použitie na rybu, či mäso pečené v rúre, na dusené mäso a na prípravu jedál pri nižších teplotách. "Maslo robí všetko lepším" je úplne namieste.


Zdroj: Chris Kresser - http://chriskresser.com/blog/5-fats-you-should-be-cooking-with-but-may-not-be/#comments

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára